PATS, resoluut slaat Gertje van zeven met de hamer op het plankje. Goed getimed, precies op het moment dat ik zei dat het mocht. Als ik klaar was met ‘Dan verklaar ik als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, dat jullie door het huwelijk aan elkaar zijn verbonden.’ Luid applaus stijgt op uit de zaal en Gertje kijkt triomfantelijk de zaal door. Stekelkoppie op een bruine snoet, pittige oogjes. Zijn dag kan niet meer stuk. Voor hem maakt het even niet uit dat het vandaag eigenlijk de grote dag is van zijn oom en tante. En dat hamertje? Tijdens het kennismakingsgesprek vroeg de bruid of haar neefje dat mocht doen. Natuurlijk, leuk toch? Zij wist niet dat ik het net binnen had. Omdat het me zo leuk leek om mijn eigen hamer te hebben waarmee ik een huwelijk met een ferme tik kan bekrachtigen. Dank aan de snelle pakketservice!